آبیاری بارانی علاوه بر آبیاری زمین های کشاورزی کاربردهای دیگر نظیر جمع آوری پساب شهری وصنعتی از تصفیهخانه ها و پخش آنها در زمین های زراعی، پخش کودهای شیمیایی محلول در آب، جلوگیری از یخ زدن گیاهان، خیس کردن سطح زمین به عمق کم برای کمک به بیرون آمدن جوانه بذرهای کاشته شده را دارد.
با توجه به بحران آب، بهره وری بیشتر از آب از مهمترین مزیت های روش آبیاری بارانی می باشد. در این روش از سطح زیر کشت به صورت بهینه استفاده می شود، به راحتی می توان سم و کود را در مزرعه پخش کرد و آفات در زمین های کشاورزی کاهش می یابد و در نهایت سبب افزایش محصول می شود.
مهمترین عیب این روش این است که هزینه اولیه آن برای راه اندازی سیستم آبیاری بارانی بسیار بیشتر از روش های دیگر است . برای آبیاری ابرانی به آب با کیفیت نیاز داریم. همچنین در این روش رطوبت هوا بالا می رود و بیماری قارچی زیاد می شود. در مناطق باد خیز تلفات آب زیاد می شود.
با وجود اینکه انواع متعددی از سیستم های آبیاری بارانی در بازار وجود دارد ولی میتوان اجزای مشترک بین آنها را به صورت زیر تقسیم بندی کرد:
در این سیستم نیز همانند دیگر روش های آبیاری آب را می توان از چاه، چشمه،استخر و یا رودخانه تامین کرد.همانطور که در بالا نیز بیان کردیم، آب در آبیاری بارانی باید با کیفیت و زلال باشد و توجه کنید که اندازه نمک محلول در آن از ۵/۰گرم در لیتر نباید زیادتر باشد. آب منبع باید در دمای ۱۵-۲۰درجه سانتی گراد باشد. زیر اگر آب گل آلود و یا شور باشد خاک و نمک بعد از آبیاری بر روی روزنه گیاه می نشیند و منافذ گیاه بسته می شود. دمای نامناسب نیز موجب شوک به گیاه می شود و در روند رشد گیاه اختلال ایجاد می کند.