یک علت واحد موجب درد بیضه نمیشود، بلکه موارد مختلفی میتوانند این درد را سبب شوند از جمله:
سه نکته در ارتباط با درد بیضه باید در نظر گرفته شوند. نخست آن که در برخی موارد این درد ناشی از پیچش بیضه یا تورشن است. پیچش بیضه وضعیتی اورژانسی بوده و با دردی شدید همراه است. در چنین شرایطی، بیضه دچار پیچش شده و جریان خون به آن قطع میشود. درصورتیکه خیلی سریع به وضعیت رسیدگی نشود احتمال بروز آسیب به بافت و همچنین عقیمی وجود دارد.
نکتهی دوم آن که بهندرت درد بیضه میتواند ناشی از سرطان بیضه باشد. سرطان بیضه در اغلب موارد موجب ایجاد یک غده روی بیضه میشود که عمدتاً بدون درد است. با این حال پزشک، درصورت بروز درد بیضه، باید بیضه را بررسی کرده و وضعیت آن را برای تشخیص علت اصلی مشکل مورد سنجش قرار دهد.
و در آخر نکتهی سوم آن که مردان اگر برانگیختگی جنسی را تابهحد زیادی تجربه کنند ولی این برانگیختگی همراه با انزال و ارضا نباشد دردی بیضهها را دربرمیگیرد. معمولاً این درد پس از انزال برطرف میشود.
درمان
ورزشکاری که در حین ورزش دچار درد بیضه شده.
اگر نشانههای زیر را دیدید به پزشک مراجعه کنید:
اگر نشانهها زیر را دیدید باید سریع با اورژانس تماس بگیرید:
درد اگر بهسبب پیچش بیضه نباشد و آنقدر شدید نباشد که فرد نتواند حتی چند دقیقه آن را تحمل کند ممکن است در خانه قابل درمان باشد. از روشهای زیر میتوان برای درمان درد بیضه اقدام کرد:
درمان
گاه یک حمام گرم میتواند موجب رفع دردِ بیضه شود.
اما اگر درد شدید باشد، باید به پزشک مراجعه شود. پزشک با بررسی فیزیکی و همچنین سونوگرافی، آزمایش ادرار و بررسی مقعد برای ترشحات پروستات میتواند علت مشکل را تشخیص دهد. در اغلب مواقع پزشک از یک یا چند مورد از درمانهای زیر استفاده میکند:
درد بیضه در اغلب موارد خطرناک نیست و توسط پزشک قابل رفع است، اما اگر درد ناشی از پیچش باشد و درمان نشود احتمال بروز گانگرن و حتی ازدسترفتن حیات نیز وجود دارد. ضمناً اگر درد ناشی از عفونت کلامیدیا باشد و درمان نشود احتمال عقیمی نیز وجود دارد.
درد بیضهها همواره قابل پیشگیری نیست، اما در برخی موارد میتوان با انجام کارهایی از بروز آن جلوگیری کرد. به عنوان مثال، ورزشکاران باید پیش از انجام ورزش از محافظ ورزشی بیضه استفاده کنند تا به این ترتیب ضربهای به بیضهشان وارد نشود.
یا مثلاً کسانی که بیش از یک شریک جنسی دارند باید حتماً رابطهجنسیای امن داشته باشند. در وهلهی اول باید حتماً از داشتن شرکای جنسی متعدد بپرهیزند و در وهلهی دوم باید حتماً از کاندوم استفاده کنند.
مورد دیگری که میتواند برای جلوگیری از مشکلات بیضه مفید باشد کامل خالیکردن مثانه است. به هیچ عنوان نباید ادرار به صورت نصفهونیمه انجام گیرد.
در آخر آن که هر یک ماه یک بار باید خودآزمایی بیضه در منزل انجام گیرد. به این ترتیب که فرد روبهروی آینه قرار گیرد و ابتدا بیضه را در حالت معمولی نگاه کند. سپس با استفاده از دست بیضه را بررسی کند تا اگر تغییری در آن رخ داده بود قابل تشخیص باشد.
درد بیضه در اکثر مواقع ناشی از وضعیتی خطرناک نیست. در موارد معدود این درد میتواند ناشی از سرطان بیضه باشد. درد اگر ناشی از پیچش بیضه باشد باید خیلی سریع به پزشک مراجعه شود تا پزشک با استفاده از جراحی مانع از تبعات منفی پیچش بیضه شود.
منابع: mayoclinic | healthline