با توجه به بحران انرژی، پژوهشگران صنعت شیشه و پنجره بر آن شدند تا راهکارهای نوینی در جهت بهبود رفتار حرارتی شیشه و پنجره ارائه دهند. یکی از مهمترین راهکارها برای جلوگیری از اتلاف انرژی استفاده از پنجرههای عایق است که به پنجره دوجداره معروف هستند. در این مقاله نکاتی پیرامون سیر تکاملی پنجره از گذشته تاکنون و ظهور پنجرههای دوجداره در معماری ساختمانها بیان میکنیم.
از جمله مسائل مهمی که امروزه توجه بسیاری از اقتصاددانان را به خود معطوف ساخته، موضوع انرژی و استفاده بهینه از آن و محدودیتهای منابع فسیلی است. متأسفانه در کشورهای درحالتوسعه و ازجمله کشور ما مصرف انرژی بسیار بالا است و برخلاف انتظار، بخش عمده آن صرف مصرف خانگی میشود. کارشناسان انرژی به این نتیجه رسیدند که ۴۰ درصد انرژی ساختمانها از طریق پنجرهها تلف میشود.
پنجره دوجداره نوعی پنجره است که دارای مقاومت بیشتری نسبت به پنجرههای قدیمی است. این پنجرهها معمولاً توسط دو شیشه ایجاد میشوند که بهصورت موازی در فاصلهای معین از هم قرار دارند و فضای خالی بین آنها با هوا، گاز آرگون یا گاز SF6 پر میشود.
اساس این نوع پنجره، شیشه دوجداره آن است و با استفاده از قابهای UPVC که بهترین قاب برای این پنجرهها است، میتوان عایقی مقاوم در برابر گرما و سرما در خانهها ایجاد کرد. پنجرههای دوجداره عایق خوبی برای صوت محسوب میشود بهگونهای که شدت صوت را حدود ۵۰ دسیبل کاهش داده و آن را به مرز ۲۰ تا ۳۰ دسیبل میرساند. پنجرههای دوجداره ویژگیهای منحصربهفردی دارند که برخی از آنها عبارتاند از:
در طراحی و ساخت پنجرههای دوجداره نهایت دقت و ظرافت به کار گرفته میشود تا علاوه بر کارایی بهتر، طول عمر آن نیز در بالاترین حد خود قرار داشته؛ اما میتوان با رعایت برخی نکات ساده کارایی و عمر این پنجرهها را در حد بیشینه خود نگاه داشت. برخی از این نکات به شرح زیر است: